Târgu Mureș, Aleea Scăricica 1
(0725)-510-511
Vizită în Barcelona, locul de unde provine faimosul cuptor Josper

Cuptorul Josper este fabricat manual în Spania, mai exact lângă Barcelona. Pe lângă fabrică, am vizitat mai multe restaurante unde este folosit acest tip de cuptor. Am învățat multe despre cum putem găti mâncăruri și mai delicioase în Josper. În Spania cuptorul are o adevărată tradiție. Am aflat că anul viitor compania, își va sărbători cea de-a 50-a aniversare.

Foarte multe restaurante folosesc Josper, mult mai multe decât ne-am fi așteptat, se vede că în această regiune a fost inventat. Într-o zi am fost într-un restaurant atât de vechi, încât nici nu am fi crezut că au în dotare un asemenea cuptor.

Ceea ce mi-a plăcut în mod deosebit a fost pasiunea pe care am văzut-o la oamenii din manufactura Josper. Am fost complet fascinată de modul în care ne-au prezentat toate avantajele cuptorului. Sunt foarte mândri de faptul că există deja un restaurant premiat cu Steaua Michelin. Ne-am propus să ajungem și la acel restaurant, însă până la urmă nu am avut timp.

Cuptorul cu cărbune din Catalonia, este un Ferrari în categoria sa. Mâncărurile preparate în Josper sunt foarte diferite față de cele preparate într-un cuptor obișnuit. Aroma, textura sunt mult mai bune calitativ. Este o combinație elegantă dintre un cuptor și un grătar. Carnea, peștele proaspăt, legumele simple capătă un gust delicat, plin de savoare.

Share your food – împarte mâncarea cu prietenii

Conceptul de bază, ce am observat în restaurantele din Barcelona, este că poți gusta o mulțime de preparate, împărțind fiecare fel de mâncare cu prietenii. Acest concept stă și la baza noul meniu Petry Bistro Grill&Wine, care include variante ce se pot împărți între mai multe persoane. Felurile de mâncare sunt servite în așa fel încât fiecare persoană poate degusta din sortimente. Între servirea aperitivului, a felului principal și a desertului, puteți sta la povești cu un pahar de vin. Astfel puteți încerca nu doar unul, ci mai multe specialități. Un lucru interesant ce ne-a plăcut în restaurantele Pura Brasa, ce aparțin francizei Josper, a fost mesajul „Compartir“, expus pe perete, o invitație de a împărtăși mâncarea cu prietenii.

Meniul mare de tip Share your food din oferta Petry Bistro Grill&Wine, la 99 lei/pers., pentru patru sau mai multe persoane include aperitive, fel principal, desert, vin și apă. Aperitivele includ vinete proaspete prăjite la Josper cu sos Catalan, home made crunchiez cu trei tipuri de sos, și bruschete speciale. Felul principal constă în: cocoșel pitic făcut la Josper servit cu sos 1000 de insule, pulpă de miel cu sos de ierburi de Provance, ceafă de porc mangalița cu sos de muștar, piept de rață cu sos de portocale servit cu sparanghel la gril, ardei copți la Josper, cartofi copți în Josper, umpluți cu cașcaval și ceapa caramelizată. La desert servim: înghețată de casă și ananas copt la Josper, servit cu înghețată de vanilie și caramel crocant. Pentru o experiență gastronomică unică, felurile de mâncare sunt servite pe rând. Share your food funcționează foarte bine în restaurantele din Spania și am dori să facem o tradiție locală din acest concept.

La acest schimb de experiență a participat și  bucătarul-șef, Szilágyi Róbert. Datorită lui am gustat o mulțime de specialități autohtone. Experiența de la Barcelona a inspirat rețeta sosului Catalan, pe care Chef Róbert l-a preparat după ce ne-am întors din țara cuptorului Josper.

Vinuri fine, delicioase și rare îmbogățesc noul meniu de băuturi. Vă așteptăm cu mare drag la Petry Bistro Grill&Wine să gustați preparatele noastre.

Varga-Pál-Petri Júlia