Târgu Mureș, Aleea Scăricica 1
(0725)-510-511
Visul nostru secret – Steaua Michelin

          Afacerea noastră de succes a început de la un vis care întruchipa nostalgia gusturilor din copilărie, savoarea bucatelor tradiționale cu ani de experiență în spate, fericirea şi mulțumirea care se pot citi pe chipurile celor ce ne trec pragul şi ne încearcă rețelele – arome care împletesc tradiționalul cu gustul modern al ingredientelor locale, prospețime, rafinament şi extaz culinar.

          După ce am reușit să îmi împlinesc acest vis nu m-am oprit şi am început să aspir la ceva mai mult: împreună cu soţia mea Julia, ne-am propus să extindem spațiul pe care dăinuia istoria primului magazin al firmei Petry şi care se bucura de atâta succes, prin inaugurarea unui Atelier de Prezentare şi al unui Muzeu menite să întâmpine așteptările clienților noștri în materie de prospețime, calitate superioară şi rețete personalizate. Practic, personal, mi-am dorit să creez o relație bazată pe interactivitate între client şi fabrică. În acest scop, clienții noștri cei mai exigenți pot propune o rețetă proprie de cârnați  (prin alegerea ponderii cărnii grase sau fără grăsimi, cu multă boia de ardei, cu mai puţin piper, cu/sau fără usturoi) şi noi vom fi capabili de a o prepara pe loc.

          Prin intermediul muzeului am intenționat să oferim celor ce ne trec pragul o imagine de ansamblu despre tot ceea ce înseamnă şi presupune istoria breslei de măcelar şi a familiei Petry, prin expunerea a numeroase ustensile şi obiecte ce au aparținut moștenirii familiei mele, dar şi obiecte provenite de la donatori.

          După ce ne-am văzut şi acest vis împlinit, pe parcurs, am făcut tot posibilul de a inaugura un spațiu unic, în care clienții Petry să se simtă cât mai apreciați. Bistro-ul Petry Grill&Wine a fost încă un vis care părea de neatins, la început, dar pe care am reușit să îl ating.

          Acum, pot spune cu mâna pe inimă că sunt mai mult decât mulțumit de ceea ce am reușit să fac şi singurul lucru pe care mi-l propun să îl realizez, în viitorul apropiat, atât pentru voi, clienții noștri fideli, cât şi pentru orașul Târgu-Mureş, leagănul meserie de măcelar în Transilvania, este visul oricărui bucătar: acela de a obţine Steaua Michelin.

Ce înseamnă un restaurant cu stea Michelin?

          Steaua Michelin este emblema calității serviciilor şi a preparatelor dintr-un restaurant. Întreaga poveste începe cu anul 1900 când un industriaș francez, pe nume Andre Michelin publica Ghidul Michelin al Franţei, menit să îi ajute pe șoferi să găsească în timp util cele mai bune restaurante, hoteluri sau service-uri auto, pe parcursul călătoriei lor. Ghidul a ajuns, însă, atât de popular, încât Michelin a desemnat câțiva inspectori care sa testeze anonim restaurantele si să le clasifice. Astfel, aceste stele Michelin au devenit, de-a lungul anilor, cel mai important reper al gurmanzilor, fiind oferite după calitatea şi desăvârșirea bucatelor, de la 1 la 3. Chiar şi o stea Michelin garantează nu doar o simplă farfurie gustoasă ci o adevărată experiență culinară.  

          Un aspect important este faptul că o stea Michelin este oferită doar restaurantelor care intră în categoria de fine dining şi restaurantelor care au preparate cu reţete tradiționale, aşa cum se recomandă şi Bistro-ul Petry, restaurant de excepţie, care își propune ocrotirea tradițiilor, servind preparate locale simple, din ingrediente sezoniere, de calitate. 

          Pentru mine, personal, acest vis odată împlinit va acumula toată strădania şi tot efortul, entuziasmul şi determinarea pe care le-au investit, atât familia şi angajații mei, cât şi toată generația familiei Petry, la un loc.

          Delicatese preparate după rețete tradiționale, din ingrediente excepționale, realizate de către bucătarii noştri iscusiți şi experiența vastă, de peste 100 de ani fac ca restaurantul nostru, Bistro Petry să aducă Târgu-Mureşul pe culmile celor mai desăvârșite locații în ceea ce privește gustul, calitatea ingredientelor, creativitatea şi măiestria cu care sunt preparate bucatele. Cred cu tărie în calitatea preparatelor fine ale restaurantului Bistro Petry, ceea ce îl recomandă pentru a primi măcar o stea Michelin.

          Scopul meu, obiectivul nostru, visul restaurantului Bistro Petry este acela de a primi o stea Michelin care va aduce oraşul Târgu-Mureş în topurile restaurantelor de lux ale lumii, devenind astfel primul oraş din România care să deţină o stea Michelin. Această distincție nu numai că va atrage admirația şi prestigiul localnicilor, dar va deveni un reper pentru turiștii şi gurmanzii de pretutindeni. Odată cu această onoare, numărul turiștilor străini în România şi mai cu seamă în Târgu-Mureș ar crește considerabil, ceea ar însemna o contribuție importantă la economia ţării.

          Avantajele pe care le presupune această onoare de a primi o stea Michelin sunt multe. Acestea nu numai că aduc stimă, încredere şi respect restaurantului în sine, dar contribuie şi la prestigiul şi renumele orașului. Din păcate sau din fericire însă, această distincție nu se poate obține foarte ușor. De acest lucru este conștientă şi echipa restaurantului Bistro Petry. Totuși prin muncă depusă, pasiune, perseverenţă şi calitatea produselor pe care eu, şi toată echipa noastră le oferim clienților, sper şi cred cu tărie că restaurantul Bistro Petry este demn şi va primi, pe viitor, măcar o stea Michelin. Cel puţin, acesta va fi următorul meu scop, în calitate de executiv al firmei Petry.

Varga Pál Petri Zsolt