Târgu Mureș, Aleea Scăricica 1
(0725)-510-511
Tot ce trebuie să știi despre vinul spumant

Cine nu adoră vinul spumant? Aceasta este o băutură de sărbătoare. O băutură de răsfăț. Fie că celebrezi un eveniment important în viața ta, fie pur și simplu vrei să te delectezi cu o băutură selectă, vinul spumant este alegerea perfectă.

Ce știi despre vinul spumant? Dacă nu ai toate răspunsurile la această întrebare în acest articol îți vom spune tot ce trebuie să știi despre vinurile spumante.

Câte feluri de vinuri spumante există?

Când spui vin spumant te gândești în mod automat la șampanie. Află doar că șampania este doar un tip de vin spumant. Este cel mai popular tip de vin spumant dar nu unicul.

Vinul spumant a fost descoperit de călugării Abației Saint Hilaire în jurul anilor 1500. 

Datorită tradiției din regiunea franceză Champagne, denumirea de șampanie nu poate fi folosită decât pentru vinurile spumante din această zona a Franței. O șampanie bună trebuie să aibă o vechime minimă de 3 ani. Cu cât este mai veche însă, cu atât este mai bună. Cele mai cunoscute șampanii sunt renumitele Moët și Dom Perignon. La noi spumantele Cricova, Carassia și Maelli sunt foarte populare.

Vinurile spumante sunt clasificate în funcție de conținutul de zahăr. Există spumante brut natural (brut 0), extra brut, brut, extra dry (extra sec), sec, demisec și dulce. De asemeni putem clasifică acest tip de vin și în funcție de presiunea din sticlă.  Acestea se clasifică la rândul lor în vinuri spumante de presiune înaltă și vinuri spumante de presiune joasă.

Cum se produce vinul spumant?

Vinul spumant este realizat prin două fermentări. Prima fermentare este similară vinurilor obișnuite. A două fermentare este cea care conferă vinului spumant caracteristica sa specială. Aceasta presupune încorporarea și reținerea dioxidului de carbon la o presiune de aproximativ 6 bari. Dată fiind această presiune destul de ridicată, se recomandă îmbutelierea vinurilor spumante în sticle rezistente.

Se pot realiza vinuri spumoase și fără o a două fermentare. Această este metodă impregnării cu dioxid de carbon de origine exogenă. Carbogazificarea artificială face însă ca perlajul să dispară relative rapid după turnarea spumantului în pahar.

Asocierea alimentelor cu vinul spumant se face și ținându-se cont de cantitatea de zahăr pe care acesta o conține. Francezii specialiști în materie de vinuri spumoase recomandă asocierea acestora cu brânzeturile dar și cu fructele. Un vin spumant merge de minune cu o brânză cu mucegai, un Brie sau o brânză de capră și cu struguri. Pentru un vin festiv, acesta merge foarte bine și cu fructele de mare.

Vinul spumant extra brut poate fi asociat cu preparate precum stridiile, cartofii prăjiți și sashimi. Pe bune, cine s-ar fi gândit că o porție de cartofi prăjiți poate fi ridicată în statut cu un simplu pahar de vin spumos lângă.

Spumantele brute pot fi asociate cu brânzeturi, fructe de mare, și orez cu ciuperci. Cele extra seci cum este Prosecco, se pot consumă alături de platouri cu mezeluri, ouă umplute și sparanghel. Prosecco este un vin spumant foarte versatil. Poate fi consumat la aperitiv, la orice oră din zi, la terase, pe plajă sau la cele mai sofisticate evenimente. În plus, este o baza perfectă pentru o multitudine de cocktail-uri. Astoria Fano Asolo Prosecco și Prosecco Nino Franco Rustico sunt produse extrem de populare și căutate și în România.

 O combinație perfectă este între un pahar de spumant și ciocolată neagră sau o felie delicioasă de cheesecake. Cava este varianta spaniolă a vinurilor spumante, iar delicioasa Marqués de Monistrol făcut în apropierea orașului Barcelona este una din cele mai populare produse din această categorie.

Astea sunt niște reguli de bază. Pornind însă de la ele trebuie să descoperiți propria voastră combinație de preparate și vin spumant pe care o preferați și o savurați din plin. Rezervă o masă pe terasa Petry Bistro Grill&Wine și încearcă selecția noastră largă de vinuri spumante! Contactează-ne acum: 0725 510 511