Târgu Mureș, Aleea Scăricica 1
(0725)-510-511
Paste cu trufe negre din Transilvania la Petry Bistro Grill&Wine

Varga-Pál-Petri Júlia povestește cu Magyari Ferenc, reprezentantul Asociaţiei Căutătorilor de Trufă din Transilvania, fondatorul firmei Trufa Rom SRL.

Júlia: Cu ce se ocupă mai exact firma pe care o conduceți?

Ferenc: Principalul motiv pentru care am înființat această firmă este pasiunea mea pentru trufe, dragostea pentru natură și drumețiile în pădure. S-a întâmplat în 2005, când am analizat tendinţele din străinătate și am considerat că a sosit timpul pentru a înfiinţa o firmă, a cărui scop principal trufei din Transilvania.

Suntem o firmă din județul Bihor și ne ocupăm de colectarea şi distribuirea trufelor, precum și a ciupercilor de pădure, fructelor de pădure şi a altor plante comestibile. Comercializăm atât produse proaspete cât şi congelate; uscate sau conserve, ale căror calitate este garantată de exigenţa partenerilor noştri străini. Căutarea de trufe este un mod de viață pentru noi, în care am văzut și o oportunitate de afaceri.

Colectarea şi distribuirea trufei proaspete are o tradiție de câteva decenii în Italia și Franța. Scopul nostru este popularizarea, pe plan local și internaţional a trufei din Transilvania.

Júlia: Ce sunt mai exact trufele?

Ferenc: Trufa este o ciupercă pe care îl folosim precum un condiment și care  crește sub pământ. Se mai numește și Diamantul Negru al bucătăriei, fiind cea mai preţioasă dintre ciuperci, datorită faptului că se dezvoltă sub pământ, este nevoie de câini sau porci special dresaţi pentru a le identifica.  

Din cele cca. 500 de specii cunoscute până în prezent, dintre ciupercile care cresc sub pământ, 298 sunt indigeni şi se găsesc în Europa. Dintre aceștia din urmă, 5-6 specii au valoare culinară. De obicei, trufa creşte la o adâncime de 15-20 cm, dar s-au semnalat cazuri când au fost găsite și la adâncimi de 50 de cm. Le plac zonele de pădure, dar se găsesc şi în zonele de semi-deşert sau cele mlăştinoase. Iubesc clima caldă şi umedă, de aceea cele mai multe specii se găsesc în aceste zone. Trufele iubesc solurile cu PH-ul ridicat cu stratul gros de humus şi cu precădere pădurile de stejari sau fagi bătrâni, unde sunt puţine plante de adâncime, iar copacii se găsesc la cca. 10 m distanţă unul faţă de celălalt.

Trufa de vară se recoltează în perioada mai-septembrie. Are forma neregulată, în exterior are o culoare maro spre negru, iar în interior este împânzit de nervuri, fiind de o culoare alb-gri sau alb-gălbui.

Este important de menționat faptul că trufele care se recoltează până în mijlocul lui septembrie se numesc aestivum, iar cele recoltate mai târziu se numesc uncinatum. La aspect nu se schimbă, dar mirosul trufelor de toamnă este diferită de cele de vară.

Júlia: Cum se recoltează trufele?

Ferenc: Trufa se recoltează cu câini special dresaţi pentru acest scop. În sezon comercializăm trufă proaspătă, iar în restul anului, trufe congelate sau conserve. Produsele din trufă nu sunt indigene, sunt doar produse exclusive din import, cum ar fi uleiuri aromate cu trufă, creme, sosuri, ciocolată cu trufă, unt cu trufă, caşcavaluri cu trufă etc. Putem onora şi cerinţe deosebite, avem posibilitatea de a importa şi trufă italiană sau trufă din Istria.

Deoarece în cultura gastronomică maghiară și română nu există o adevărată tradiție a preparării mâncărurilor cu trufe, piața din țara noastră este încă în dezvoltare. Trufele noastre transilvănene sunt vândute în proporție de 99% pe piețele din străinătate, în special în Italia.

Vă invităm cu drag la Petry Bistro Grill&Wine pentru a gusta tagliatelle-le de casă asezonate cu trufe negre.