Târgu Mureș, Aleea Scăricica 1
(0725)-510-511
Mâncare ardelenească și combinații neobișnuite la Bizarre Foods of Transylvania

Pasiunea pentru mâncărurile ardelenești și rețete noi, o combinație între preparatele tradiționale presărate cu ingrediente moderne, a determinat inițierea unui eveniment culinar pentru toți iubitorii de mâncare, Bizarre Foods of Transylvania, organizat de Petry Bistro. Este o experiență urbană, un line up extins de propuneri culinare delicioase pregătite rapid.

Dar ce secrete se ascund în spatele acestui eveniment, am aflat în culisele bucătăriei Petry Bistro, surprinzând o discuție între Wisky-Petri Ágnes și Vizi Imre. Discuția era despre mâncărurile ardelenești adaptate pentru bucătăria de tip tip street food. Așa, am aflat și cum au luat naștere rețetele Bizarre Foods of Transylvania, unde ingredientul de bază îl reprezintă....cărnurile alese de la Petry.  Vizi Imre este nu doar un cântăreț și un gurmand, dar și un bucătar desăvârșit, care de când a aflat povestea cărnurilor Petry, despre cum ajung de la fermă în farfuria lui, a ajuns să experimenteze tot felul de rețete culinare... cu cărnurile alese de la Petry, bineînțeles. Sunt rețete care mai de care mai interesante! Tot dialogul s-a purtat în timp ce Vizi Imre pregătea unul dintre noile preparate inventate. Dar hai să vă relatez discuția dintre cei doi. 

Wisky-Petri Ágnes - Pare interesantă abordarea ta, să folosești o rețetă a unui preparat tradițional și să o reinventezi, mici în kürtőskalács, în loc de gomboți cu prune ai făcut gomboți cu carne. Cum ți-a venit ideea?

Vizi Imre - Simplu, sunt gurmand. Și la noi în Ardeal sunt multe tipuri de bucătării. M-am gândit să combin rețetele și a ieșit una dintre rețetele mele preferate. Ador kürtőskalács-ul și mititeii. Cui nu-i plac mititeii? Iar ăștia de la Petry au un gust fenomenal. Și m-am întrebat eu cu ce altceva în afară de pâine pot mânca mititeii? Și mi-am imaginat că într-un kürtӧskalács, făcut la scară mai mică, pot insera un mititel. Și gustul este pe măsură. Așa că am făcut un aluat de pâine, l-am înfășurat pe un sucitor și l-am învârtit pe grătar așa cum se face cu kürtőskalács-ul mare. Am prăjit și niște mititei și la final le-am asamblat și am pus muștar pe mititei. A ieșit o nebunie în farfurie! Ce gust! Și cu o gură de bere Noah, de-a noastră, din zonă, au mers de minune.

Wisky-Petri Ágnes - Pare o rețetă originală combinația aceasta. Și gomboațele cu carne?

Vizi Imre - În copilărie mi-au plăcut foarte mult gomboațele cu prune, însă nu înțelegeam ce caută prunele în gomboațe, tot timpul le lăsam pe farfurie. Și mi-am zis că nu ar fi rău să scot prunele din rețetă și să pun carne în loc, doar îmi place mult carnea. Am făcut aluatul tradițional pentru gomboațe și încercam să mă decid cum să fac carnea. Am luat o bucată de mușchiuleț de porc, l-am condimentat și l-am prăjit în tigaia grill cu puțin ulei, având grijă să-l întorc pe toate părțile ca să se rumenească și pătrundă bine. Am tăiat carnea și am pus-o într-un pătrățel de aluat, am făcut gomboțul și mai departe am respectat parcursul rețetei. Adică am fiert gomboțul doar (râde), că la final nu l-am tăvălit prin pesmet ci prin susan. Când le-am gustat papilele mele gustative au dansat de plăcere!

Wisky-Petri Ágnes - Să știi că îmi faci poftă! Abia aștept să gust din preparatele tale. De exemplu, acum ce gătești? Văd că pregătești carnea, ai cartofi, smântână, ouă...

Vizi Imre - Mie îmi place să experimentez, și în muzică dar și în bucătărie. Ai auzit de cartofi franțuzești?

Wisky-Petri Ágnes - Evident. Am și mâncat. Nu este o rețetă nouă.

Vizi Imre - Nu e nouă dar e nouă. Am marinat bucata de carne, cu muuuuuulte mirodenii. Când o să guști o să îmi zici ce arome simți. Așa, o dau la cuptor. Când e gata o tai bucăți și o presar peste cartofi. Adică pun un rând de cartofi, unul de smântână, carne, ouă și tot așa până umplu tava. La final pun și cașcaval. Prima dată în viața mea am mâncat cartofi franțuzești cu cârnați, la Gheorgheni. Dar ce prepar eu aici cu Pulled Pork este total altă planetă.

Wisky-Petri Ágnes - Să știi că rețeta așa este inovatoare. Preparatele astea mă gândesc că vor fi la rang de cinste alături de alte preparate regândite de bucătarii Petry Bistro-Grill&Wine la Bizarre Foods of Transylvania Night. Văd că îți place să experimentezi preparate noi cu cărnurile Petry.

Vizi Imre - Când carnea este proaspătă, știi de unde provine și cum a crescut animalul acela, parcă ți drag să o gătești! Știi că e sănătoasă.

Dialogul dintre cei doi a mai continuat, dar mie mi-au ajuns informațiile astea ca să știu că nu voi rata un eveniment pe cinste ca să încerc niște gustări unice. Vă zic și vouă să nu ratați Bizarre Foods of Transilvania Night - by Vizi că o să aveți de unde alege ce să mâncați! O să fie o explozie de arome, mirosuri pentru papilele gustative, ochii vor cere, iar stomacul va fi mulțumit.

Când și unde va fi ospățul? Marți, 24 septembrie, între orele 19.00-22.00 la Petry Bistro-Grill&Wine. Locurile sunt limitate, așa că pentru rezervarea unei mese puteți suna la numărul de telefon 0725510511.