Târgu Mureș, Aleea Scăricica 1
(0725)-510-511
Interviu cu Bogza Andrei, bucătar Petry Bistro Grill&Wine

M-am născut la Dej și am terminat facultatea la Cluj-Napoca, unde am trăit în ultimii 6 ani. Întotdeauna mi-a plăcut arta culinară, așa că m-am decis să dezvolt o carieră în acest domeniu.  

După terminarea facultății, timp de 2 ani am lucrat la Cluj, tot în cadrul unei carmangerii, care deține și un cuptor Josper. De curând ne-am decis să ne mutăm în Târgu-Mureș și așa am ajuns să lucrez ca bucătar la Petry Bistro Grill&Wine.

Cum ți se par mâncărurile pregătite în Josper?

La început a trebuit să mă documentez și să învăț cum funcționează, acest cuptor unic, folosit în foarte multe restaurante cu renume din lume. Totul constă în exercițiu, cu porțiile de mâncare făcute în Josper am reușit să acumulez destul de multă experiență. Nu ajunge să știi să prăjești o carne pe grătar, a lucra cu Josper înseamnă atenție distributivă, temperatură, flux de lucru, oameni etc.

Care este preparatul tău preferat, pe care îl pregătești în Josper?

Steak-ul de vită preparat în Josper, este o adevărată delicatesă. Cu cât e mai mare bucata de carne, cu atât mai bine. Meniul Petry Bistro include  T-Bone, Tomahawk steak, argentinean de rasă Black Angus, steak Wagyu, o vită japoneză marmorată și foarte fragedă etc. Preparatul meu preferat este carnea roșie, în general, consider că Josper face minuni cu acest tip de carne.

Ce spun oaspeții despre mâncărurile pregătite în Josper?

Oamenii au fost curioși de la început. După ce au servit un preparat prăjit în Josper, și l-au comparat cu alte cărnuri pregătite pe grătar, 90% din clienți au revenit, ceea ce pe noi ne bucură foarte tare. Este o onoare pentru noi, faptul că multe persoane sunt clienți fideli încă de la deschidere și cel puțin o dată pe săptămână servesc masa la noi. Eu cred că este un foarte mare avantaj faptul că bucătăria este deschisă, oaspeții văd ce și cum se prepară.

Pot să vină la stand să vadă ce o să consume, în starea inițială crudă, proaspătă, înainte de preparare, lucru ce sporește încrederea. Astfel oaspeții când vin la Petry Bistro, au o anumită siguranță în ceea ce privește prospețimea și calitatea preparatelor.

Care este la momentul de față cea mai mare provocare pentru tine, ca și bucătar?

Capacitatea restaurantului împreună cu terasa este de cca 100 locuri. Dacă 80-90% din preparate le pregătim în Josper, putem deservi 100 de persoane în maxim o oră. În afară de cartofii prăjiți home-made, toate garniturile sunt preparate în Josper și trebuie să fie gata deodată cu carnea, ceea ce este o adevărată provocare pentru noi. Strategia mea este de a pune în cuptor mai întâi cărnurile, care trebuie prăjite mai mult timp, iar garniturile la urmă, în așa fel încât să pot să le scot din Josper deodată. Când e flux mare, trebuie să mulțumești clienții și să le oferi și calitate în același timp.

 Un alt aspect pe care aș vrea să-l mai evidențiez este că toate sosurile servite cu diferite tipuri de cărnuri, untul cu ierburi aromate, chipurile, înghețata de casă le pregătim aici, din ingrediente locale.