Târgu Mureș, Aleea Scăricica 1
(0725)-510-511
Ginul, versatilitatea aromei rafinate

Ginul este una dintre cele mai apreciate băuturi spirtoase savurate în special în sezonul cald sub forma unui gin tonic răcoritor la terasă, dar este la fel de iubit în orice anotimp, preparat corespunzător. Versatilitatea este o altă calitate de excepție a ginului, beneficiind de o paletă complexă de arome ce pot fi ușor de amestecate cu aproape orice. Pe lângă ginurile englezești seci, cunoscute ultimelor generații, ne bucurăm în prezent și de alte tipuri apărute în ultimii ani peste tot în lume, care aduc arome specifice regiunilor din care provin.

Acesta este o băutură alcoolică tare, distilată din cereale, de obicei, grâu, secară sau orz, cu o concentrație de alcool de 40-45%, aromată în special cu fructe de ienupăr, dar și cu scorțișoară, anason, coajă de lămâie sau portocală, prune sălbatice sau coriandru. Se prezintă ca un lichid limpede, incolor, cu miros, buchet și gust fin caracteristic de ienupăr. Este o băutură extrem de populară în Spania, Franța și Anglia.

Ginul este o vodcă aromatizată. Cea mai folosită metodă de producţie este distilarea mirodeniilor şi a condimentelor, cum ar fi ienupărul, coriandrul, lemnul dulce, scorţişoara, migdalele sau alte aromatizante, în funcţie de reţeta producătorului, cu alcool neutru pur obţinut din cereale. Secretul ginului şi ceea ce îl face deosebit faţă de celelalte distilate este că poate fi denumit un cocktail gata îmbuteliat, având foarte multe elemente de miros şi gust. Fiind un distilat alb, puternic în arome, acesta se poate consuma preparat de cele mai multe ori rece sau cu gheaţă, tocmai pentru a simţi mult mai bine aroma băuturii.

Este o băutură atât de versatilă, încât poate fi consumat într-o varietate de moduri, în funcţie de gustul fiecărui consumator . Cel mai popular sortiment de gin este London Dry Gin, obținut prin redistilarea alcoolului etilic după ce s-au adăugat plantele aromatice.

Ginul olandez (Dutch gin), numit și “jenever”, diferă mult de cel englezesc, având un conținut mai mic de alcool decât London Dry Gin și o aromă mai intensă, fiind asemănător whisky-ului. Este distilat cu orz și deseori îmbătrânit în butoaie de lemn.

Plymouth Gin este ginul compus, evoluat din jenever, mai puțin sec decât London Dry Gin și Old Tom Gin, cel mai aromat și mai dulce. Este obținut din alcool etilic și ienupăr, fără redistilare.

Sloe Gin este un sortiment de gin îndulcit, fabricat prin infuzia prunelor sau a fructelor de porumbar.

Versatilitatea ginului îl face o băutură care poate fi consumată în diferite momente ale zilei. Este un excelent aperitiv în zilele călduroase de vară şi nu numai. Poate fi consumat la o cină în oraş, într-o seară de club sau la o ieşire la piscină.  Ginul poate fi consumat atât înaintea mesei, cât şi după. De exemplu, înaintea mesei recomandăm un Martini Cocktail cu gin şi/ sau un Negroni, acestea având un caracter puternic, care stimulează toţi senzorii şi îţi deschide apetitul.

Denumirea de gin provine din cuvântul olandez “jenever”, care înseamnă ienupăr, și are legătură cu originile acestei băuturi. Ginul își are originile în secolul al 17-lea în Olanda, unde era întâlnită în farmacii sub forma unei poțiuni din ienupăr, inventată de doctorul Franciscus Sylvius și folosită prin urmare în tratarea unor afecțiuni medicale, precum cele gastrice, renale, calculi, gută și lumbago. În timpul războiului olandez de independență, soldații englezi descoperă această băutură denumită de ei “curajul olandez”, care le dădea curaj în timpul luptei și îi scăpa de tremuratul picioarelor.

Vino la Petry Bistro Grill&Wine și savurează un gin răcoritor pe terasa noastră! Rezervă-ți o masă acum: 0725 510 511