Târgu Mureș, Aleea Scăricica 1
(0725)-510-511
Femei lideri la Petry Bistro Grill&Wine

Petry este o firmă cu o creștere exponențială, condusă de femei aflate în funcții cheie, femei lider. Am dorit să aflu care este secretul unei firme de-a dreptul înfloritoare și dacă există vreo legătură între succesul firmei și faptul că este condusă de femei. Pot femeile să dețină poziții de lider? Este avantajos ca directorul unei firme să fie de sex feminin? Am stat de vorbă cu patru femei lider de la Petry pentru a căuta răspunsurile la întrebările mele și am aflat că ambiția, perseverența și pasiunea sunt ingrediente de bază pentru o rețetă de succes în afaceri.

Szabó Hadassa, Manager Petry Bistro Grill&Wine

Este de părere că o persoană care spune că va deveni lider înseamnă că nu va deveni lider niciodată. În opinia sa, talentul, perseverența și norocul sunt elementele esențiale care te fac să devii un bun lider, iar dacă vreunul dintre ele lipsește nu mai poți conduce eficient o afacere. O femeie lider trebuie să fie intuitivă, să dea dovadă de flexibilitate și creativitate. Acesta este și motivul pentru care s-a decis ca meniul Petry Bistro se fie reînnoit de două ori pe an, având un mare succes.

Odată cu începerea sezonului de toamnă am decis să schimbăm meniul Petry Bistro, să pregătim oaspeților preparate în care să întâlnească arome unice, combinații diferite de ingrediente, aroma dulce a fructelor de sezon într-un preparat de bază. Brânză floare de colț, avocado la grill sau deliciul măcelarului cu cartofi franțuzești sunt câteva dintre preparatele rafinate care am considerat că vor crea un festival al aromelor de toamnă și o simfonie a gusturilor în farfuria oaspeților noștri, cărora le vor încânta papilele gustative. Într-un meniu dedicat am selecționat preparate speciale, de la gustări la supe și de la salate la feluri principale, înnobilate cu deserturi delicioase. În spatele acestor preparate este o adevărată muncă de echipă”.

Varga-Pál-Petri Júlia, proprietar Petry Bistro Grill&Wine 

Din experiența sa, Júlia consideră că cea mai mare provocare pentru o femeie lider o reprezintă stabilitatea emoțională, faptul că trebuie să fie puternică în orice situație și să țină cont de părerile celor din jur, să fie prezentă în mijlocul echipei sale.

”Este important să țin cont de opiniile membrilor echipei mele, dar și de feedback-ul oaspeților mei. Mi-a plăcut să aflu reacția oaspeților la preparatele din noul meniu. Am auzit o discuție între prietenii de la o masă și ospătar, erau încântați de noile preparate și curioși să le încerce. Întâmplător, mă aflam la o masă, la discuție cu o prietenă, și i-am propus să încercăm amândouă preparatele noi. Eu am optat pentru supă ragu de somon, creveți cu pesto de busuioc în Josper, baghetă cu unt aromatizat și prietena mea avocado la grill cu ardei copți și ceapă caramelizată în Josper. Au fost niște preparate extraordinare, realizate în așa fel încât să corespundă și celor mai exigente pofte. Mie îmi plac preparatele din pește, mai ales când au aroma aceea aparte pe care doar Josper o poate da”.

Júlia crede că bărbații sunt mai buni în ceea ce privește planificarea pe termen lung, însă femeile sunt mult mai puternice atunci când vine vorba despre negociere, persistență, atenția la detalii, motivarea angajaților, adaptarea din mers la noile situații.

„Afacerea noastră de succes a început cu un vis simplu, cu rețete tradiționale, vechi de secole și nostalgia din vremea copilăriei noastre. Este un sentiment fantastic când vedem zâmbetul satisfăcut pe fețele oaspeților noștri atunci când gustă din preparatele pregătite. Aceste preparate combină experiența tradiției cu rafinamentul ingredientelor locale, moderne și proaspete.

 Farkas Mónika, manager la Petry Bistro Grill&Wine

”Îmi place să lucrez într-un mediu plăcut. Aici avem parte de multă libertate însă noi, femeile lider, avem și o responsabilitate imensă. Secretul succesului nostru constă în faptul că lucrăm în echipă și orice situație nouă o discutăm împreună cu colegii. Îmi este dragă munca pe care o prestez și îmi sunt dragi și colegii. Zilnic apar diferite sarcini de făcut, experiențe noi. Mă motivează faptul că trebuie să găsesc o soluție pentru fiecare problemă și niciodată nu m-am simțit dezavantajată de faptul că sunt femeie. Avem o echipă entuziastă, expertă în ceea ce face și îmi place să lucrez cu ei.

Încercăm să folosim doar ingrediente locale naturale, de cea mai bună calitate, care provin de la producători locali. Ne străduim să oferim oaspeților noștri servicii impecabile, chiar și acelora care sunt mai pretențioși. Acesta este rodul muncii în echipă”.

Wisky-Petri Ágnes, proprietar Petry Bistro Grill&Wine

Ágnes este de părere că femeile nu trebuie să renunțe la ambițiile lor și nu trebuie să le fie frică să-și atingă țelurile. Consideră că este de mare ajutor să ai un partener de viață care să te susțină mereu, deoarece femeile mai au tendința să-și piardă încrederea în capacitățile lor.

”Încet, încet oamenii încep să realizeze că rolul femeii nu este doar să aibă grijă de casă și să crească copiii. O mamă poate să își clădească o carieră promițătoare și să găsească echilibrul între familie și muncă”.

Articolul a apărut în ediția lunii noiembrie 2019 a revistei Nőileg.