Târgu Mureș, Aleea Scăricica 1
(0725)-510-511
Dicționar de bază pentru iubitorii de vin

Vocabularul folosit în domeniul celor entuziaști și a iubitorilor de vin poate fi uneori intimidant, chiar și pentru un amator de vinuri.

De aceea, noi ne-am propus să facem puțină lumină și să îți prezentăm termenii folosiți de specialiști pentru a putea înțelege ce îți vorbește un somelier când îți prezintă un vin de calitate.

Astrigență, tanin, buchet și gust sunt doar câțiva dintre termenii folosiți la descrierea unui vin și este greu să deduci ce înseamnă fiecare dacă nu cunoști vocabularul din acest domeniu.

Chiar dacă descrierea unui vin depinde foarte mult de gusturile celui care îl încearcă, există multe cuvinte folosite să descrie note specifice, arome și texturi.

În cele ce urmează, îți vom prezenta un scurt ghid a celor mai uzuali termeni din domeniul vinului și însemnătatea acestora.

Astringent - este termenul folosit să descrie notele duri, amărui și seci pe care unele vinuri le au, aceste note sunt cauzate de taninuri, aciditate sau de ambele la un loc. Vinurile cu un conținut înalt de tanini îți vor strânge gura în mod asemănător cu un ceai negru.

Taninos – se referă la vinurile ce conțin mulți tanini. Taninurile reprezintă aciditatea ce se regăsește în componența vinului roșu, sunt substanțe ce se găsesc în mod natural în struguri. Aceste substanțe provin din pielița și tulpina strugurilor. Acestea lasă o notă amăruie, seacă și astrigentă.

Taninii sunt cruciali pentru a echilibra aroma unui vin bun.

Gustul – se referă la senzația pe care un vin o lasă pe papilele gustative. Vinurile acide sunt numite proaspete, iar cele cu aciditate mică sunt considerate plate.

Aerarea – este atunci când un vin este lăsat să respire pentru o perioadă de timp. Această tehnică ajută la oxigenarea vinului pentru a îi pune în valoare aroma, tonurile și textura.

Aromele – acest termen este folosit pentru descrierea aromei olfactive care derivă din tipul de struguri folosiți. De exemplu, aroma unui vin poate fi descrisă ca fructată, florală sau ierboasă.

Buchetul – spre deosebire de aromă, acest cuvânt se referă la nota olfactivă care este dată procesul folosit în vinificare, de fermentare și de vechimea vinului. Aceasta poate fi descrisă ca lemnoasă, condimentată sau cu nuanțe de nuci.

Nota – este dată de gustul, sub-tonurile și texturile ce le simți după ce ai degustat un vin.

Sabrer  - este termenul folosit pentru a descrie unul dintre cele mai spectaculoase procese ce pot fi executate într-o cramă sau un restaurant, și se referă la deschiderea unei sticle de șampanii cu sabia. Această demonstrație este realizată doar de specialiști în domeniu.