Târgu Mureș, Aleea Scăricica 1
(0725)-510-511
Degustarea de vin, întrebări și sfaturi utile

Să cunoști secretele vinului este o artă, să savurezi un pahar de vin bun, de calitate, este un adevărat ritual.

O degustare de vinuri poate să fie o experiență plăcută și educativă, în același timp. Degustările de vinuri nu sunt un mister și oamenii de multe ori se tem să participe la evenimente de acest gen, organizate și de restaurante, de teamă că nu știu ce au de făcut. Dar pentru orice există un început. Chiar dacă nu ai cunoștințele unui somelier și este nevoie de mult exercițiu pentru a avea calitățile acestuia poți și tu să înveți câteva trucuri care te vor ajuta să deosebești un vin bun. Un mic ghid pentru începători vă poate ajuta să treceți peste bariera psihologică și să vă faceți un mic bagaj de cunoștințe. Important este să îți folosesești toate simțurile, văz, miros, papile gustative pentru a aprecia culoarea, buchetul, consistența, gustul vinului.

Vă puteți lua prietenul sau prietena, soțul sau soția sau o persoană apropiată, făceți-vă curaj și pășiți într-un restaurant unde se organizează o degustare de vinuri. Este un eveniment unde ai ocazia de a socializa și de a cunoaște oameni și, de ce nu, de a gusta și aprecia preparate culinare delicioase, atent selecționate, astfel încât să pună în valoare notele subtile ale unor vinuri de calitate.

Ce elemente de bază sunt importante de știut?

Nu este nimic complicat, dar trebuie să știți, pentru început, câteva elemente importante de care să vă aduceți aminte:

- evitați să vă dați cu parfumuri puternice deoarece veți influența nu doar mirosul dumneavoastră ci și pe al celorlalți participanți

- nu fumați și nu mestecați gumă înainte și în timpul degustării pentru a putea savura din plin aroma.

- țineți paharul de vin de la bază, evitați încălzirea vinului de la căldura mâinilor, astfel se va modifica gustul

Ce trebuie să știu despre vin atunci când particip la o degustare?

Un vin bun este o experiență aparte, el se remarcă prin eleganța culorii și a gustului. Pentru început este importantă inspecția vizuală, fii atent la culoarea vinului atunci când îl torni în pahar, dar fii atent la cantitatea din pahar. Pentru început umple o treime de pahar cu vin.  Vezi dacă vinul este clar, îndreaptă paharul spre lumină, indicat ar fi să ai la dispoziție un fundal alb, pentru a observa reflexiile culorii. Aceasta oferă indicii despre densitatea vinului.

Folosește-ți simțul olfactiv pentru a simți buchetul de arome al vinului- poate fi un buchet de arome elegante și delicate sau arome puternice și pătrunzătoare. Dacă miști paharul ușor, cu mișcări circulare, vei elibera corect aromele vinului. Mirosul vinului trebuie să te ducă cu gândul undeva, să trezească ceva în tine, să îți dea un sentiment aparte.

Următorul pas este să simți vinul, să îl guști. Soarbe vinul, nu îl înghiți, plimbă-l prin gură pentru a-i simți consistența. Ține vinul sub limbă și lasă-l să îți inunde papilele gustative, vei simți cu adevărat aroma de vin. Pasul final este să te concentrezi pe gust, să identifici aromele pe care le-ai recunoscut după miros, vei simți dulceața, tăria, aciditatea vinului.  Gustul vinului este influențat de diferiți factori pe tot parcursul producerii sale, de la creșterea boabelor de struguri, climatul unde se dezvoltă, sol, apă, căldură, până la butoaiele din lemn în care este păstrat.

Care este temperatura optimă de servire a vinului?

Temperatura pentru diferite feluri de vin este diferită. Pentru vinurile albe, care sunt servite mai reci decât vinurile roșii, temperatura ideală este între 7-12 grade Celsius. Vinurile roșii trebuie să aibă o temperatură cuprinsă între 12 și 18 grade Celsius. Dacă este servit prea cald vinul roșu va părea prea alcoolizat, fără viață, iar dacă este servit prea rece nu va avea aromă sau savoare.

Care este ordinea corectă pentru degustare?

La o degustare de vinuri se va păstra o anumită ordine, adică se va servi vinul alb înaintea celui roșu, vinul roșu înaintea vinului dulce, vinul sec înaintea vinului dulce, vinul ușor înaintea vinului mai greu, vinul tânăr înaintea celui învechit. Înainte de toate, vinul spumant este întotdeauna primul servit.

Dacă ți-am deschis apetitul pentru a afla secretele unui vin bun, de calitate, află că la Petry Bistro Grill&Wine vei avea ocazia să participi la degustări de vinuri. Fii pe fază și urmărește postările noastre pe Facebook pentru a afla de evenimentele pe care le organizăm.