Târgu Mureș, Aleea Scăricica 1
(0725)-510-511
Cum se citește eticheta unei sticle de vin?

Ai stat vreodată la magazinele de vinuri sau printre rafturile cu sticle de vin și te-ai întrebat ce vin trebuie să cumperi?

Învățați cum să descifrați informațiile de pe etichetă, iar acest lucru vă va ajuta să decideți.

În general, producătorii de vin din Europa își etichetează vinurile în funcție de regiune, cu denumirea de origine din care au produs vinul, iar vinificatorii americani își etichetează vinurile în funcție de tipul de struguri folosiți pentru a produce vinul.

Astăzi întâlnim ambalaje moderne, în culori vii, care pot sugera că este vorba despre o cramă tânără cu vinuri tinere, pregătite pentru consumul imediat.

Etichetele cu un design tradițional și cu denumiri sofisticate sugerează ideea unui vin sec, cu aciditate notabilă, care se asociază ușor din punct de vedere culinar.

Ce informații ne oferă eticheta?

Eticheta vinului trebuie să conțină, în mod obligatoriu, în conformitate cu Legea Viei și Vinului (244/2002), numele producătorului și al îmbuteliatorului sau al importatorului, marca comercială, soiul, anul de recoltă, categoria de calitate, indicația geografică, modul de vinificație și volumul de alcool.

În general, pe o sticlă de vin există două etichete, una pe fața sticlei – care conține, de obicei, numele și elementele vizuale menite să atragă atenția și a doua etichetă pe spatele acesteia. Eticheta de pe spatele sticlei conține informații mai detaliate cu privire la băutura din sticla respectivă.

O altă informație care se găsește pe etichetă indică calitatea vinului, de exemplu:

  1. vin de masă;
  2. vin de calitate superioară cu indicații de proveniență geografică;
  3. vinuri cu denumire de origine controlată (DOC)
  4. vinuri (DOC) cu trepte de calitate a.) DOC-CMD – vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși la maturitate deplină; b) DOC-CT – vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși târziu; c) DOC-CIB – vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși la înnobilarea boabelor.

Soiul menționat pe etichetă îți certifică faptul că vinul deținut este din acei struguri aparținător soiului.

Fiecare soi vine cu propria lui aromă.

Pe etichetă vei găsi și mențiunea „cupaj” care se referă la o îmbinare dintre două sau mai multe soiuri de struguri, fiecare într-un anumit procent.

Tipul vinului
Se referă la cantitatea de zaharuri din vin (sec 4, demi-sec 4.01 – 12, demi-dulce 12,01 – 50 și dulce > 50 g/l).

Dacă apreciezi vinul de calitate este util să știi ce reprezintă datele conținute pe etichetă, iar odată ce îți vei face un obicei de a le citi cu atenție, vei face cele mai bune alegeri și te vei bucura de arome deosebite.

Petry Bistro Grill&Wine te așteaptă cu cele mai bune soiuri de vin pe care le poți savura alături de un preparat delicios. Bucură-te de aroma parfumată a unui vin de calitate.