Târgu Mureș, Aleea Scăricica 1
(0725)-510-511
​Balla Géza Stonewine - vinuri unicate în România

Podgoria din Arad cunoscută sub denumirea de podgoria Miniș este situată în Transilvania la 20 km în est de Arad. Locația este excelentă datorită climei și a solului în apropiere de râul Mureș.

Vița de vie cuprinde 120 de hectare de vie fiind formată din 80% struguri roșii și 20% struguri albi. Capacitatea este de 8.000 hl. Scopul principal al podgoriei este de a pune accent pe soiurile tradiționale de struguri din Bazinul Carpatic.

Printre cele mai cu renume vinuri sunt Feteasca Regală, Mustoasa de Maderat fiind originare din viile Miniș, Furmint plantate pentru prima dată în 2008.

Printre vinurile roșii se numără Kadarka Blaufrankish și Feteasca Neagră originare din Transilvania.

Viticultura cramei cuprinde aproape fiecare bucățică de pământ. Producția este mare, randamentul fiind de până la 5, 7 tone.  

La fabricarea vinului se folosesc metodele tradiționale dar și moderne fără a adăuga sau a scoate ceva din aroma și proprietățile date de strugurii din care este extras.

Majoritatea vinurilor din viticultură sunt fermentate spontan, la temperatura controlată.

Vinul Stonewine a fost creat în 2009 și este realizat din soiuri de struguri crescuți în zone stâncoase, la o limită de 4-5 tone. Deoarece acesta este fermentat spontan la temperaturi controlate, are o aromă intens diferită de oricare alta.

Vinurile albe și cele rose sunt realizate la o temperatură controlată de fermentare de 15 grade celsius pentru ca aroma proaspătă și fructoasă să fie mai bine păstrată. Procedura durează 2-3 luni și este urmată de stabilizare și fierbere la temperaturi mici, după care vinurile sunt îmbuteliate și lăsate încă 2-3 luni pentru a se maturiza. Abia după aceea sunt puse la vânzare.

Stonewine-urile roșii sunt fermentate la o temperatură de 23-25 grade celsius, iar procedura durează 14-15 zile. Maturizarea acestora are timp de 1-2 ani în interiorul butoaielor de diferite capacități. După care, se îmbuteliază și mai trebuie să stea în sticle încă 6-8 luni, abia după aceea sunt puse la vânzare.

Cadarcă Stonewine

Soi cu un potențial deosebit in podgoria Miniș. Vinul s-a obținut de pe plantații cu o altitudine ridicată, pe un sol scheletos, stâncos, cu o producție scăzută pe butuc. Olfactiv este tipic, cu aromă de condiment, cu o culoare roșie plăcută. La gust vinul este plin cu taninuri ușoare, cu un caracter de fructe supracoapte, plăcut acidulat și lung în post gust.

Crama Balla Géza poartă numele Dr. Géza Balla care a absolvit doctoratul în viticultură și a pus bazele propriei sale vii și companii producătoare de vin în anul 1999.

Din 2008 este lector la sub-departamenul de Viticultură și Fabricarea vinului din cadrul departamentului de Horticultură la Universitatea Sapientia din Târgu-Mureș.

Vă așteptăm cu drag să gustați vinurile Stonewine la Petry Bistro Grill&Wine. Pentru rezervări sunați la 0725 510 511!