Târgu Mureș, Aleea Scăricica 1
(0725)-510-511
Ana-Maria Zăgrean prezintă vinurile cramei Petry Estate Winery

Ana-Maria Zăgrean este un somelier experimentat cu o pasiune pentru vinuri de peste 15 ani, timp în care a participat la numeroase cursuri și specializări pentru a deprinde această rafinată artă a degustării de vinuri.

Am invitat-o pe doamna Ana-Maria Zăgrean la un scurt interviu în care ne va împărtăși câteva secrete despre vinuri și multe alte informații utile care ne vor ajuta în alegerea unui vin bun.

În data de 20 noiembrie la ora 19:00 vă invit cu mare drag la o degustare de vinuri ce va avea loc la Petry Bistro Grill & Wine. Vă aștept să socializăm împreună, să vă împărtășesc din secretele degustării vinurilor și să ne bucurăm împreună de vinurile artizanale ale cramei Petry.

Meniu: 
1. Petry Riesling: Midii, creveți, jeleu de sfeclă, piure castane
2. Petry Chardonnay: Salată Kale, brânză de capră cu nuci, struguri
3. Petry Fetească Regală: Ciolan de miel în crustă de alune cu sos de fistic și cartofi Williams
4. Petry Rose: Somon, sparanghel la grill, spuma citrice, caviar de somon
5. Petry Cuvee: Piept de rață cu piure de varză roșie și sos de portocale
Preț 100 lei/persoană. Locurile sunt limitate, pentru a rezerva o masă vă rugăm să sunați la 0725 510 511

De ce ai ales această profesie? Ce te-a determinat să devii somelier?

Pasiunea mea pentru vinuri m-a făcut să aleg această profesie, iar curiozitatea m-a îndemnat să descopăr cât mai multe despre arta degustării vinurilor. Timp de 15 ani, am degustat peste 2.000 de vinuri, am participat la numeroase cursuri și specializări pentru a stăpâni această artă. Însă, drumul meu nu se oprește aici, a fi somelier înseamnă să călătorești pe tărâmul aromelor, vei descoperi mereu noi provocări, arome și asocieri.

Care este cel mai bun vin?

Nu există o regulă general valabilă. Răspunsul la această întrebare este subiectiv. S-ar putea ca unei persoane să îi plac un gen de vin, însă acesta să nu îi fie pe plac altcuiva.

Nu există o definiție pentru cel mai bun vin. Un bun vin este însă acela care este realizat prin metode naturale, fără aditivi și arome artificiale și este depozitat în condiții bune pentru ca gustul și aroma lui să nu sufere alterări.

Cum poți să îți dai seama ce vinuri îți plac? Cum să devii un bun cunoscător al vinurilor?

Pentru ca cineva să își cultive gusturile și să își dea seama care sunt vinurile sale preferate și cum pot fi acestea asociate cu mâncărurile, trebuie să participe la mai multe degustări de vinuri. În acest mod, va descoperi mai multe soiuri, va învăța să aprecieze vinurile, textura lor, aroma și sub-tonurile acestora.

De unde putem să ne achiziționăm vinuri de calitate?

Recomand achiziționarea de vinuri de la restaurante și crame. Achiziția unui vin nu trebuie făcută la întâmplare, deoarece dacă a fost prost depozitat acesta își va pierde din calitate și savoare. Nu recomand achiziționarea vinurilor din supermarket. Cu toate că vei găsi și în supermarketuri vinuri de calitate, dacă acestea nu sunt păstrate în condiții optime de temperatură, atunci gustul și valoarea lor se va altera considerabil.

Poate la inventar un vin bun este ținut în soare sau în frig, iar acest lucru poate duce la alterarea aromei și calității acestuia.

Cum asociem vinurile cu felurile de mâncare?

Regula asocierii vinurilor albe la carnea albă, a vinurilor roșii la carnea roșie și a celor dulci cu deserturile, nu este una general valabilă.

Modul cum asociezi un vin la o mâncare depine și de modul în care aceasta a fost pregătită, ce garnitură o însoțește. De exemplu: carnea de rață poate fi asociată cu o Fetească Neagră dacă garnitura este una aromată cu sos de fructe de pădure. Așadar, de multe ori putem asocia carnea albă și cu vinuri roșii dacă garnitura de lângă aceasta ne permite acest lucru. Secretul constă în îmbinarea perfectă a gusturilor, în a crea o explozie de arome ce îți încântă simțurile.