Marosvásárhely, Rákoczi lépcső, 1 szám
(0725)-510-511
A Nemzetközi Kolbászhetek utolsó napjai

Február végéig van még lehetőségük megkóstolni a Josper kemencében készült ételkülönlegességeket a Petry Bisztró Grill&Wine Nemzetközi Kolbászhetek keretén belül. Ez alkalommal Bíró László hentesmesterrel beszélgetünk, aki elárulta a tökéletes kolbász elkészítésének titkát is. 

  • Miért különleges a Josper faszenes kemencében sült kolbász?

 Josper sütőben minden étel különlegesre készül. A kolbász esetében ez azt jelenti, hogy megőrzi nedvességtartalmát, így ezzel együtt a lédús ízgazdagság is megmarad.   

  • Melyek a leggyakrabban használt fűszerek, amelyekkel ízesítik a Nemzetközi Kolbászhetek termékeit?

Erre az alkalomra négyféle kolbászt választottunk. Először is a hagyományos erdélyi kolbászt, amit a mi vidékünkön nagy előszeretettel fogyasztanak, és amit sóval és borssal ízesítenek. A magyar kolbász szintén közkedvelt, ezt csípős paprikával és borssal teszik tüzes ízűvé. A másik kettő nyugatibb tájolású, holland és francia kolbászok. Hollandiában többnyire édes ízekkel keverik a kolbászt, egy alkalommal egy vásáron aszalt szilvás kolbászt kóstoltam, mely igazán egyedi ízkombinációval rendelkezik, ezért a mi eseményünkön is be akartam mutatni. A franciák vörösborral és bazsalikommal fűszerezik a kolbászt, melynek szintén emlékezetes az ízvilága.

  • Miért épp ezeket a különleges ízeket választották és nem más típusú kolbászokat?

Alapos elemzés után döntöttünk úgy, hogy ezeket válogatjuk be, mivel vendégeink ezt a négy típusú kolbászt fogyasztják legszívesebben.

  • Milyen húsból készül a kolbász és milyen arányban tartalmaz másféle hozzávalókat?

Küldetésünknek tekintjük hagyományos receptek alapján elkészíteni a húsokat, miközben a legjobb minőségre törekszünk. Éppen ezért a kolbászokat 80%-ban disznóhússal töltjük, míg a maradék 20% zsiradék. Ha a kolbász nem tartalmaz elég zsiradékot, túl szárazzá sikerül és nem lesz elég zamatos.  

  • Mi a titka a jól elkészített kolbásznak?

Először is vitathatatlan jelentősége van a tapasztalatnak, hiszen többéves rutin szükséges ahhoz, hogy egy színvonalas kolbász kerüljön ki a hentesmester keze alól. A hús minősége és a fűszerek frissessége is elengedhetetlen, illetve az, hogy a massza ne tartalmazzon mesterséges ízfokozókat és fölösleges tartósítószereket. A harmadik elem pedig egy jól élezett darálógép. Ellenkező esetben a lédús darált hús helyett csak egy összetapadt pasztát kapunk. Nem utolsó sorban pedig, mint már korábban jeleztem, fontos betartani a megfelelő hús-zsiradék arányt.

  • Melyik a kedvence a Petry Bisztró vendégeinek?

A Petry Bisztró Grill&Wine kliensei leginkább az erdélyi és a holland kolbászt szeretik, utóbbi szilvalekvárral és aszalt szilvával ízesített. 

  • Az erdélyi kolbászhoz melyik bor illik leginkább?

Mivel nálunk a borkészítés is nagy szenvedély, melyet saját pincénkben érlelünk, kétféle Petry bort ajánlunk ehhez a kolbászhoz. Egy Riesling illetve egy Királyleányka illik hozzá, utóbbi enyhén édeskés íze miatt. 

  • Milyen körettel érdemes tálalni az erdélyi kolbászt?

Grillezett szezonzöldség a legjobb, illetve Josperben sült krumpli, karamelizált hagymával tökéletes választás hozzá. 

  • Ön szerint melyik a legkülönlegesebb ízkombináció a 4 -féle kolbász közül, amit a Petry Bisztró Grill&Wine kínál, és amit minden vendég meg kellene kóstoljon legalább egyszer?

Minden bizonnyal a szilvalekváros – aszalt szilvás. Igazi ételkülönlegesség!

Foglalj asztalt most a 0725 510 511-es telefonszámon és próbáld ki mindeniket február lejárta előtt!