Târgu Mureș, Aleea Scăricica 1
(0725)-510-511
5 motive de ce să nu comanzi niciodată un steak bine făcut (well done)

Atunci când vine vorba despre steak, fiecare individ are anumite pretenții. Unii dintre noi preferă un steak gătit mai crud, în sânge, alții optează mereu pentru un steak gătit mediu (medium), iar unii, aleg un steak bine făcut (well done).

Gusturile nu se discută DAR există oare un principiu de bază al preparării și servirii steak-ului? De ce unii oameni spun ca un steak bine făcut este o insultă la adresa cărnii și a chefului, deopotrivă?  Petry Bistro vă propune câteva motive care vă vor convinge să nu mai comandați niciodată un steak well done: 

1.  Prin gătirea excesivă se distruge calitatea cărnii

Majoritatea restaurantelor păstrează cele mai frumoase și mai calitative bucăți de carne pentru varianta mai puțin gătită a cărnii, cum ar fi cea în sânge sau medie, datorită texturii strălucitoare a steak-ului proaspăt gătit. În cazul unui steak well done, textura naturală a cărnii va conta mai puțin, fiind, din păcate, mascată de carbonizarea rezultată dintr-un timp îndelungat de gătire.

2. Un steak bine făcut este o lipsă de respect pentru fermierii și măcelarii dedicați

De la câmpurile de pășunat, până la echipa de măcelari, fiecare persoană implicată în obținerea unui steak de calitate, investește mult timp și efort în munca sa. De aceea, atunci când comanzi un steak bine făcut, nu faci altceva decât să anulezi toată munca lor grea.

Este exact așa cum un maestru dulgher își folosește cel mai bun lemn și toată priceperea sa pentru a confecționa un corp de mobilier care la final va fi ars pentru combustibil. Sigur că, este alegerea ta dacă vrei să-i plătești pentru el, dar este și dreptul său să creadă că timpul lui este irosit, mai ales dacă simte că ar putea să își arate valoarea în altă parte, decât să schimbe, pur și simplu, timpul pe bani.”, subliniază chef Geoff, chef executiv al mai multor restaurante din New York, Atlantic City şi Miami.

3. Carnea devine mai tare

Gătirea unui steak la modul well done, nu va face altceva decât să usuce complet carnea, aceasta devenind mai tare și mai greu de mestecat. Cea mai bună variantă pentru a păstra frăgezimea cărnii, dacă nu-ţi place un steak în sânge, ar fi alegerea unui steak medium. Din punct de vedere tehnic, un steak gatit mediu este considerat perfect gătit, deoarece un timp de gătire mai scurt nu permite proteinelor din carne să se descompună, iar grăsimea acesteia îi conferă o trăsătură suculentă. Diferența dintre un steak well done şi unul medium este de la cer la pământ. Primul va avea o textură, o savoare şi o suculenţă fantastică, pe când cel de-al doilea va avea un gust cauciucat, uscat care în loc să îţi lase gura apă, ţi-o lasă cleşte.

4. Celor mai mulți chefi nu le pasă de comenzile bine făcute

Potrivit specialiștilor, majoritatea bucătarilor nu se vor obosi să răspundă unui feedback negativ de la un client nemulțumit de un steak well done. Chefii sunt conștienți de faptul că un steak bine făcut, indiferent de modalitatea în care este gătit, va fi automat ruinat. Deci, dacă ai cerut o bucată de carne complet suprasolicitată și ai o problemă cu asta, atunci îţi asumi vina. A fost alegerea ta.

5. Pierzi nişte bani inutil

De ce să scoţi din buzunar o mulțime de bani pentru un steak uscat, cu gust de carbon, asemeni versiunii ce o gătești acasă? În realitate, cu cât îl gătim mai puţin, cu atât mai mult ne putem bucura de unicitatea şi calitatea unui steak perfect gătit.

Vă așteptăm cu drag la Petry Bistro Grill&Wine, dacă doriți să gustați un steak suculent și gustos, pregătit în Josper. Pentru rezervări sunați la 0725 510 511!